Tuesday 9 August 2011

Ne köss kompromisszumot!

Nem szabad. Nincs holnap, nincs jövő hét. Most van. Ma van.



Sokan csak akkor kapcsolnak, amikor késő már. De hiszem, hogy meg lehet előzni a bajt. Gondoljunk csak bele, ha valaki pénzzavarba kerül...tartós pénzzavarba. És elkezdi eladogatni a dolgait. Mikor az utolsó cuccot is eladta, akkor rádöbben, hogy nincs tovább, valamin változtatni kell, mert vége a dalnak, már nincs mit eladni. Nem volna egyszerűbb tehát akkor felszmélni, amikor még megvan mindenünk?? Amikor még nem vagyunk betegek, amikor még szabad akaratunkból dönthetünk, és nincs külső presszió...



Sokszor kényelmes hazudni, elbújni valami mögé. Harsog a világ a sok dologtól, ami erre mind alkalmas. Meg lehet találni 5 percen belül. Lehet szajkózni a mások által rongyosra koptatott frázisokat. Sokan megcsinálják. Hiszem, hogy ők is rájönnek egyszer majd, de addig sok sok idő megy veszendőbe. Pedig abból eleve nincs sok.



Manapság nagyon trendi dolog a tudatosság. Érdemes komolyan csinálni, nemcsak úgy tenni, mintha...tény, hogy nem egyszerű a sorok mögött olvasni, fárasztó belátni az oldalak, emberek mögé, és észrevenni a csúnya profitvadász promóciót. De ha rászánjuk az időt (hiszem, hogy más egyéb nem is kell hozzá, csak idő, hogy végig gondoljuk logikusan a dolgokat), akkor meg lehet látni, hogy mi az az egyébként kétségbeejtően sok oldal, ember, cikk, stb., ami mögött bizony reklám húzódik meg. És itt álljunk meg egy szóra, mert nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy én a profit ellen volnék. A profit jó, a profit kell, ez vitán felül áll. Azt viszont sarkosan úgy gondolom, hogy ha önmagunkról, az egészségünkről (pláne a gyerekünk egészségéről) van szó, akkor a profitorientáció egyáltalán nem vezet célra. Sőt általában szembemegy a két dolog egymással.



Az életmód-fogyókúra-diéta, továbbá az egészséges ételek-káros anyagok témakör egyre jobban duzzadó információáradatában én fel szoktam tenni rendszeresen a kérdést, miszerint ebből vagy abból kinek származik haszna? Vagy kinek származhat...? És meg kell mondjam, igen ritka, amikor "haszontalanul" van valami. Tudom, ilyen a világ. Ilyen is. És irigylésre méltó az, aki olyan helyzetben van, hogy megengedheti magának, hogy ne foglalkozzon vele. Viszont aki túlsúlyos, az javarészt nem gondtalan, én így látom. Még akkor sem, ha annak mutatja magát.

No comments: