Monday 19 September 2011

Napi rutin kontra tökéletes étrend

Tele vagyok kérdésekkel. Honnan tudom, beindult-e az anyagcsere? Milyen jó lenne, ha lehetne kapni valami tesztet, ami százalékra megmondja, milyen hatásfokon pörög az anyagcserénk :D Jó lenne...Az első tapasztalataim alapján lényegesebben gyorsabban működök, amióta felemeltem a napi kalóriamennyiséget 1200-1400 közé. Csakhogy el kellene érni a minimális 2100 körülit, tendenciózus súlynövekedés nélkül.

A kontrollt tartom, nem is én lennék, ha nem tartanám. A mozgást is töretlenül, kis futás, bicepsz-tricepsz, hasprés. Tényleg minimális, csak hogy a vérkeringésem beinduljon. Egyébként jól esik, csak unalmas. Viszont most hogy tényleg nem akarok fogyni tovább, és a súlymegtartás a cél, lassan beúszik a képbe a kalória és a fehérje után a szénhidrát, meg a rost..na és persze a zsír. Nehéz okosnak lenni, pláne ha az ember nem dietetikus, ugye. Bár a trendek viharos gyorsasággal tudnak változni, szinte naponta jelennek meg újabbnál újabb tanulmányok, hogy mi is jó, meg miért az.

Szóval azt hiszem az bizonyos, hogy egy optimális étrend nyomán az ember naponta fogyaszt 70 gramm zsírt, de úgy, hogy abból 20 gramm alatt van a telített rész, 170g szénhidrátot, hogy abból legfeljebb 90 a hozzáadott cukor, 50 gramm fehérjét minimálisan, továbbá 25 g rostot, és mindezt teszi mégpedig oly módon, hogy a napi 2000 kalóriás keretet nem lépi túl.

Vajon létezik ilyen étrend? Naná. De azt nem gondoltam volna, hogy ennyire nagy meló összeállítani. Az egy dolog, hogy az ember percenként rohangál a nappaliból a konyhába, hogy megnézze, az adott termékben mennyi a ch...meg hogy a nappali fél óránként átalakul élelmiszerraktárrá, és össze kell szedni a cuccokat visszahordani a hűtőbe, ahova valók...de mindezeken túl kiszámolni az elkészített dolgok részarányos értéket tartalmazó táblázatot, beilleszteni a napi étrendbe, ja és közben persze a napi rutint fél kézből kirázni, hiszen a gyerekkel tanulni kell, a kaját meg kell főzni, nemcsak a miénket, ami más...hanem a frankót is a srácoknak...meg közben vásárolni, tankolni, rentet fizetni, postára menni, meg orvoshoz, meg persze meghallgatni a nagyobb kölykök áradatszerű beszámolóit....huhhh..na szóval nem egyszerű.

Ennek ellenére sikerül olyan étrendet megvalósítanom, ami megfelel az összes kritériumnak...na jó, a rost tartalmat nehéz elérni, de azért majdnem jó...viszont a fehérje háromszor annyi, az anyagcsere beindítás miatt...úgyhogy ott van a fény az alagút végén.

No comments: