Wednesday 21 September 2011

Szendvics - másfél év után

Sokadszorra járunk úgy mostanság, hogy kedvenc gyorséttermünkben járva egyszerűen nincs salátájuk, és így én nem tudok mit enni. Namost persze nyilván tudnék, hiszen bőven van választék, de ilyenkor általában dacból nem eszem, mert nehogymár kényszerítsenek valami más elfogyasztására, csak mert trehányságból, lustaságból nem rendeltek elég alapanyagot, hogy egy étlepon szereplő ételt ki tudjanak szolgálni. Igen, mert kísérletezvén a minél tökéletesebb étrend kialakításával, bizony még minden nap megtervezem, hogy mit fogok enni. És baromira nem tetszik, hogy mások hülyesége miatt boruljon az étrendem. Szóval a lényeg, hogy saláta ugrott, így Verbénám megdumált, hogy itt az idő visszavenni a jó öreg kenyeret az étrendbembe.

Na persze nem hűbelebalázs módjára, hanem okosan. Választásunk természetesen teljes kiőrlésű, "rusztikus" kenyérre esett. A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek sokkal jobbak a diétázóknak, és nem azért, mert alacsonyabb a kalóriértékük, ( mert magasabb általában ), hanem két dolog miatt. Az egyik, hogy sokszor több tápanyagot tartalmaznak (kalcium, kalium, magnézium) a fehér társaiknál, másrészt mivel rostban is sokkal gazdagabbak, ezért nagyobb munkára késztetik a szervezetünket, ezáltal feldolgozásuk kapcsán több energiát veszítünk, másrészt mivel tovább tarta a folyamat, ezért a jóllakottság is tovább tart. Ezek régi igazságok, de azért nem árt lejegyezni.

A kenyérre vaj helyett krémsajt került, ami bár nem zsírmentes, de lényegesebben kevesebb kalórát tartalmaz, mint a vaj. Rá kettő szelet sonka, némi zöldség, mellé pár szem paradicsom. A pici uborka és a sóhajtásnyi iceberg saláta mérhetetlenül kicsi tömeggel rendelkezik (szó szerint), így azoknak együttesen felszámoltam jelképesen pár kalóriát, csakhogy felkerekítsem az értéket. Így a "Szuperszendvicsem" 230 kalóriás lett, és jelentem, tényleg igaz, hogy lassabban dolgozik, ugyanis délutánnegyed háromkor ettem meg, most pedig negyed hat lesz mindjárt, és még nem vagyok éhes. Íme egy kép, és a tápanyag részletek...:




No comments: