Saturday 17 December 2011

Az idő-pénz tengely

Ez a két dolog: az idő és a pénz az, ami meghatározza az életünket. Van akinek az egyikből sok van, a másikból kevés, vagy fordítva. Szerencsésebbeknek van mindkettőből, a nyomorultabbaknak egyikből sem. Az életmódváltáshoz azonban kell mindkettőből bőséggel, jósággal. Mese nincs.

Tudomásul kell venni azt, hogy ha valaki le akar fogyni, akkor előre kell tolnia magát. Úgy értem, akkor nem lehet ezzel a komoly témával érdemben foglalkozni, ha valaki úgy gondolkodik magáról, hogy a sorban csak a sokadik. Ismerem az érzést, hiszen én magam is sokáig gondolkodtam úgy, hogy nem magammal kell foglalkozni, hiszen hány meg hány sokkal fontosabb dolog van. Fel sem sorolom. 

Ezt mindenkinek magában kell elintéznie, lehet ideológiákat segítségül hívni, lehet bármi máshoz folyamodni, a lényeg, hogy el kell fogadni azt, hogy az idő-pénz vonalon mindenképp előrébb kell helyezni magunkat. Persze ez nem megy mindig, és minden körülmények között. Nekem személy szerint meggyőződésem, hogy nagyon sok ember pont azért nem tud egészségesen élni, mert az idő-pénz tengelye van elsüllyedve a sárban, és el van foglalva azzal, hogy kikeveredjen a kátyúból. És a sokadik a sorban az életmódja.

Van az a mondás, hogy mindenkinek arra van ideje/pénze, amire akarja hogy legyen. Eltekintve a szélsőséges példáktól, én ezzel egyet értek. Több oldalról meg lehet közelíteni, sőt. Bele is lehet kötni. Akkor is alapvetően úgy gondolom, hogy azért mindenkinek van beleszólása abba, hogy a saját idejéből és pénzéből mennyit fordít magára. Nem feltétlenül kell megvárni, míg az élet rákényszerít bizonyos dolgok elvégzésére. Én azt gondolom, ha valaki nagy mértékben el van hízva, akkor meg kell ráznia magát, és igenis magára kell fordítania a szükséges időt és pénzt, ha változni akar.

Jó lenne megkerülni ezt a dologt, de nem lehet. A klasszikus mondás, hogy szűznek maradni és szeretkezni nem lehet egyszerre. Tudomásul kell venni, hogy ahogyan kevesebbet enni sem lehet éhezés nélkül, úgy idő/pénz nélkül sem lehet életmódtot váltani. Mi segíthet akkor? Például az előző postban írt matek. Én magam is nagyon sok olyan embert ismerek, ahol rengeteg idő és pénz feleslegesen folyik el, mert szervezetlenül megy az élet. Sodródnak. Az olyan apróságok is sokat számítanak, hogy amikor bevásárolni megyek, listát írok, és végiggondolom, mit szeretnék, mire van szükség. És soha nem megyek egy szupermarketbe éhesen nagybevásárolni. Ugyanis ha nincs lista és/vagy éhes vagyok, akkor győzni fognak az impulzusok, pláne, hogy a marketing is erre megy rá, érthetően. Az impulzusok fognak vezetni az ésszerűség helyett, és veszek egy csomó felesleges dolgot. Ha célirányosan megyek, akkor nem tudnak velem meg(v)etetni mindent. Az is segíthet, hogy a kiadásaimról naplót vezetek. Így vissza tudom nézni a pénz útját, és pontosan látom, mikor, mire, és mennyi ment el.

A tudatosság lételeme ennek az egésznek. Ha tudatosabban akarok élni, hogy normálisan nézzek ki, akkor tudatosan kell minden mást is csinálni az életben. A pénz és az idő fogalmai alapkövek. Nem lehet megkerülni egyiket sem. Ebben biztos vagyok. Ahogyan abban is, hogy az első lépések is innen indulnak el.


No comments: