Monday 26 December 2011

Kód

Azon gondolkodtam vajon létezik-e, illetve létezhet-e, akarom mondani, megalkotható-e egy olyan szabálykönyv, ami egyéntől függetlenül képes arra, hogy számolgatás és korlátozás nélkül enged enni bárkit. A korlátozást a mennyiségre értem, a tartalom relációjában. Miről is beszélek....?

Tehát ha egy listát állítanánk össze, ami tartalmazna olyan ételeket, amiket mennyiségi korlátozás nélkül fogyaszthatunk, olyanokat, amiket mennyiségi korláttal, és olyanokat, amiket sehogy. Így szerintem elérhető lenne egyfajta egészséges táblázat, ami alkalmazható lenne a mindennapokban olyanok számára is, akiknek nincs ideje/energiája/türelme/kapacitása/kanala/stb. minden étkezést megtervezni, kiszámolni, és dokumentálni.

Ugye milyen jól hangzik....Az élet egyéb területein kiválóan működik a kódrendszer, nyilván itt is beválna. Megkerülhetetlenül eszembe ötlik a mi exrendőr fitness-gurunk, aki mára üzletemberré nőtte ki magát, és akinek már saját termékei hirdetik a saját kódrendszerét...de én valami másra gondolok. Valami olyanra, ami nem termékspecifikus, és ami képes szabadon engedni az embert. Mert én nem hiszek abban, hogy mondjuk lehet kakaós csigát fogyasztani egy fogyasztó étrenden lévő embernek, csakmert az XYlisztből készült. Én valahogy abban hiszek hogy ez önámítás, vagy csalás ha úgy jobban tetszik. Ha valaki fogyni akar, akkor ne egyen kakaós csigát. Nem hiszem, hogy ez máshogy van.

Nyilvánvalóan ha valaki rendbe akarja hozni magát, a súlyát, a testét, akkor az projektszerűen kell nekifognia. De ha a projekten túl van, akkor jó lenne, ha létezne olyan rendszer, ami szabadon alkalmazható lenne mindenkire egyformán. Aztán az is lehetséges, hogy túlvariálom, és egyszerű a dolog: talán elmondható nagy melléfogás nélkül, hogy a nyers zöldségek és gyümölcsök egy tekintélyes része abba a csoportba tartozik, amik fogyaszthatók korlátok nélkül mindenkinek, és a fogyasztásuk egészséges. Nyilván a gyümölcsök közül nem a banán-körte-szőlő kombóra gondolok, ahogy zöldségből sem a krumplira.

Azt is el tudom képzelni, hogy ez nem kivitelezhető dolog, és nem is szükséges. És a megfelelő hozzáállás az egészséges életmódhoz igényel annyi energiát, hogy legyen erre kapacitása mindenkinek. HOgy foglalkozni kell vele, ha fontosnak tartjuk.

Ismerve magamat egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy nem futok neki ennek valamikor mégis.

2 comments:

Tomi said...

Érdekes apropója a cikknek, hogy a napokban terítékre került Norbiról van szó benne.

Elkészült 11 óta ez a könyv? :)

Alan said...

Na igen....nem, nem készült el. :)