Monday 16 April 2012

Közvetett okság

Azon gondolkodtam ma, hogy a kövérség mennyire egyértelműen és exkluzíve okozata az anyagcsere-mérlegnek. Mert nyilván közvetlenül az az oka, hogy a bevitt energiamennyiség több, mint ami szükséges lenne, de ha kicsit mélyebbre megyünk, akkor kiderülhet, hogy mindig van a háttérben valami, ami meghúzódik a felszín alatt. Valami, ami okolható igazából az étkezési zavarért. 

Körülmények, pénz, egy fel nem dolgozott katasztrófa, egy megélt (vagy nem eléggé megélt) kudarc, egy rossz döntés következményei, gyengeség, egy vesztes helyzet, ahonnan nem látunk kiutat. Egy elfojtott vágy, egy reményvesztettség.....valami. 

Ha azt mondom, hogy a világ egy autóút, és a rajta száguldó kocsi az életünk, amiben benne ülünk a volánnál, akkor az, aki nem tud kontrollt alkalmazni a testén, az olyan, mintha nem ragadná meg a kormányt, csak ülne karba tett kézzel, és csak a vakszerencsén, a kanyarokon, a futóműven, a gumikon, meg a többi járművön múlna, hol köt ki és milyen állapotban. 

Amikor valaki kézbe veszi a kormányt, és elkezdi irányítani az "autóját"...akkor felül tud emelkedni azokon a béklyókon, amik addig felelősek voltak a kövérségéért, illetve azért, ami mögötte van.

Azt hiszem, talán ezért is olyan nehéz egy elhízott embernek lefogynia. Mert nemcsak az anyagcseréről van szó, hanem van más is, amit tudatalatt, vagy -felett, ösztönből vagy szándékkal, de rendbe kell tenni. Ha képes vagyok rá, akkor képes vagyok irányítani az életem, és meg lesz az az érzés, hogy része vagyok az egésznek, benne vagyok a játékban, a körforgásban, az élet véráramában. Nem pedig kisodródva, felborulva, összetörve az út szélén....a partvonalon...az enyészetre várva.

A csodakapszulák, meg a gyomorgyűrűk, meg a különféle gombák, kristályok, esszenciák, kapszulák, módszerek....ezek lófaszt nem érnek /pardon/....az EMBER nélkül, aki képes arra, hogy elmélyedjen magában, és a probléma gyökeréig hatoljon. Lehet, hogy nem ott kellene kezdeni, hogy mit eszünk, meg mennyit mozgunk. Lehet, hogy először "mindössze" csak az életünket kell(ene) rendbetenni...és lehet, hogy ez az oka annak, amiért olyan baromi nehéz.

 

1 comment:

Lazac said...

Megint a szívemből szóltál, mint már annyiszor.
Igazad van abban, hogy nemcsak a bevitt táplálék a meghatározó, hanem mentálisan is vannak ennek okai, nem is kevés.
Ha tetszik ha nem, mindenkinek szembe kell ezzel néznie, és után végre elkezdheti irányítani az autóját.