Monday 4 February 2013

Halmazok, döntések, és következmények...avagy a pogácsa, és ami mögötte van

Annak ellenére, hogy régen nem írtam, nem tolonganak új témák a fejemben. Vannak, hogy a dolgok fájdalmasan eseménytlelenül telnek el....mármint abból a szempontból, amiről ez a blog szól. Továbbra is vallom, amiket eddig írtam. Ezt a harcot nem lehet sunnyogva megvívni.

Tegnap túrós-sajtos pogácsát sütöttem, mert a család erre kért :) Hat tepsivel, egy kiló lisztből....az illata isteni volt, azt mondják, az íze is. Megfordult a fejemben, hogy megkóstolom, de inkább elhittem, hogy finom. A pogácsa ahhoz a fajta élvezethez tartozik nálam, aminek az evését nagyobb kunszt abbahagyni pár darab után, mint el sem kezdeni. Márpedig a pogácsa sunyi tud lenni. Eteti magát, egész nap rájár az ember...és egyfelől megvan az érzése, hogy nem evett semmit egész nap, (ami lehet, hogy igaz is), másfelől olyan furán-kellemetlenül bele tud estére ülni a hasba...harmadfelől pedig én -az egyik előző pogácsa-eksön alkalmával- kiszámoltam, mit kóstál kalóriailag egy szem belőle: Ütős. Hovatovább nagyon ütős. A magamfajta minden gond nélkül 5-6000 kalóriát be tud termelni egy nap belőle. Már persze ha finom. És az enyém nagyon finom ám :):)

Gondolom mindenkinek megvannak a maga kategóriái...úgy értem, vannak azok az ételek, amiknek igen magas kalóriatartalmuk van, és szeretjük őket. Ezek között is vannak olyanok, amiből bármennyit meg tudunk enni, és vannak olyanok, amikkel előbb-utóbb eltelik az ember. Konkrét példát mondva maradjunk a pogácsánál, mint a "betelhetetlen" halmaz eleme, és legyen egy hasonló ízvilágú ennivaló, a mogyoróvaj, amiből simán tudok annyit enni, hogy köszi, elég volt. Írtam én már erről a dologról, a fogyás kapcsán. Most más szelek fújnak, most a súly megtartása van a fókuszpontban. Ez azt jelenti, hogy adott esetben akár bele is férhet egy-egy féktelen nap, amikor az ember még akár pogácsát is ehet/ne/ amennyi beléfér...nem törődve azzal, hogy mennyi kalóriát épít be magába. De a mérleg elbillen....és sokat kell dolgozni azért, hogy visszabillentsük. 

Tehát egy kiadós vasárnapi bepogácsázás maga után vonhat egy egész heti szigorú diétát, ha ellensúlyozni akarom a kilengést. Ezzel szemben ha passzolom a féktelenkedést, akkor ehetem tovább a kényelmes(ebb) odafigyelős, de nem kökemény étrendemet. A döntés az enyém. 

Bárhogy is döntök azonban, egy biztos: hetente rá kell állni a mérlegre, ez nagyon fontos. Ha elmulasztom, akkor bizony előfordulhat, hogy csinálom az odafigyelős súlymegtartós étrendet, de egy-egy hétvégén, vagy ünnepnapon becsúszik egy pogácsás-tortás-pizzás-csokis-mogyorós-csipszes-hamburgeres-sült krumplis-nutellás, kinek-milyen elcsúszás....és a testsúly - nem nagyon, mondjuk fél kilóval-kilóval- megnő. Szépen csendben, sunyi módon. És ha nem mérem magam, az a heti fél kilócska, egy év alatt 25 kiló felesleggé dagadhat. Mindezt persze úgy, hogy a napok 90 százalékában odafigyelek arra, mit és mennyit eszem. És mégis.

Csoda, ha sokan ilyenkor elkedvetlenedünk, és megharagszunk a világra? Csoda, ha azt gondoljuk, hogy rúgja meg a ló, úgysem tudok sovány maradni hiába figyelek oda! Rosszak a génjeim, ez van, el kell fogadni, ez a karmám, stb stb stb....nem, úgy vélem nem csoda, hanem természetes emberi reakció.

Mindezt viszont alaposan végiggondolva nem is olyan nagy áldozat passzolni a pogit :)

4 comments:

Lazac said...

Well, megint kurvára igazad van testvérem :):):):):)
És igen, tényleg ilyen alattomos, és rohadék módon kúszik vissza, ezt maximálisan alá tudom támasztani. Igazad van, hogy inkább ellenállsz, mintsem ilyen gödrökbe lépj.
Engem az borzaszt vissza ettől, hogy azután már MINDIG ellen kell állni és ez nekem nem megy, mert gyenge vagyok, akaratgyenge.
Basszus, úgy tűnik mindig ilyen "lehúzó" kommenteket írok ide, pedig nem ez a szándékom, csak dumálok kifelé a fejemből:) Ne haragudj..

Alan said...

Ugyan mármér haragudnék ? :):) Egyáltalán nem lehúzóak a hozzászólásaid....én inkább őszintének mondanám őket :)
köszönöm a kommentet.

Lazac said...

Na, többek között ezért is imádlak :):):) Ha még nem mondtam volna elégszer :)

Alan said...

:)