Wednesday 16 October 2013

A kitartás gyümölcse

Régóta dokumentálom a dolgaimat...az ételeket, a mennyiségeket, a mozgásokat. Nem olyan vészes teher, ha az ember elhatározza, hogy igenis feljegyzi, akkor meg lehet csinálni. Nem mindig, minden körülmények között, de 95%-ban igen. Ezért nem szoktam egyet érteni, ha valaki azzal érvel, hogy nem tudja kiszámolni meg lejegyezni  minden ételét, mert az képtelenség.... 

Sosem vitatom azt, ki milyen bizi. Nyilván mindenkinek megvan a maga dolga, a maga rohangálnivalója, munkája, gyereke, kocsija, kutyája, hitele, és így tovább. De hagy hozzak ide egy párhuzamot. Az életmódváltáshoz olyan terv kell, ami hosszú távon ami élhető, kivitelezhető, és fenntartható. Ugyanez igaz arra is, hogyha önelemzést akarunk csinálni...ha meg akarjuk találni a kulcsot a saját rendszerünkhöz, akkor is stratégia kell...hosszú távú, kitartó munka.

Óhatatlanul jut eszembe a vicc az angol grófról, akit arról faggatnak, mi a titka a gyönyörű angol pázsitnak. És a gróf elkezdi mondani a részleteket...hogyan kell öntözni, vágni, mikor mivel kell kezelni...és a végén odabiggyeszti: mindezt csinálja így legalább 300 évig, és Önnek is ilyen gyönyörű pázsitja lesz. Egyszerűen vannak olyan dolgok, amikhez KELL az idő, és persze a fáradtság, az energia, az állhatatos előrehaladás...azért, hogy aztán igazi eredmények lehessenek.

Hogy megtaláljam az én kulcsomat... mert mindenki zárja egyedi. Az anyagcsere, a bioritmus, a gének...annyira összetett rendszer, hogy nincs olyan formula ami egyformán mindenkinél és mindenhogyan működik. Az elmúlt heteimből állítottam össze ezt a diagramot, aminek egy részletét megmutatom most kép formájában. Alul a számok egy-egy hetet mutatnak. Minden héthez tartozik két érték. Az egyik a napi bevitt kalória mennyisége (átlagolva a héten), a másik a napi kalóriaegyenleg, tehát a bevitt kalória, mínusz az extrán ledolgozott. Ha az adott héten fogyás volt, zöld pötty jelzi a grafikonok alatt, ha hízás, akkor vörös a grafikonok felett. A kettő darab kék pötty stagnálást mutat.

Ebből a grafikonból számoltam ki azt, hogy amennyiben a napi kalóriabevitelemet 2500 alatt tartom úgy, hogy mellette az átlagom 1000 alatt marad (tehát ha 2500 kalóriát eszem meg, akkor 1500-at kell mozgással ledolgoznom), akkor biztosan nem hízok a héten. Elképzelhető, hogy ez nem egy 1000%-os szabály, de eddig minden hétre igaz, amin túl vagyok.

Ez nagy könnyebbség, hiszen egyrészt látom, hogy hogyan működik az anyagcserém, másrészt azt is látom, hogy tulajdonképpen egyszerűen irányítható a folyamat....de bizony ehhez az kell, hogy vezessem a nyilvántartást, és tudjam, mikor, mit és mennyit ettem. Szerintem nem olyan nagy ár cserébe a kontrollált sikerért. :)  

No comments: