Monday 27 January 2014

Hinni vagy nem hinni...

Nálunk a gyerekek fejébe van ültetve, hogy a reklámok hazudnak. Nem mintha determináltan rossz lenne minden reklám, de sajnos a gyerekek pont nagyon befolyásolhatók, és elhiszik a sok szart, amit látnak/hallanak a reklámokban. Az evés témakörében rengeteg reklám van, ami minimum megtévesztő. Klasszikus, hogy a mai rohanó világban a szegény túlsúllyal küszködő fogyasztó csak a fejét kapkodja, és néhány tényező függvényében eldönti, melyik oldal mögé sorakozik fel.

Ez még rendben is lenne, de mind az összes a fogyasztásról szól, arra ösztökél, hogy vásárolj. Ne vegyél sima fehér kenyeret, mert az rossz. Vedd meg a szuper aligvanbenneszénhidrát meg tönkölykovászból búzafűmaggal turbózott csodacipót, mert az jó neked. Mert abban bizonyára nincs semmi rossz, csak csupa jó. Holott ezek a termékek is tele vannak színezékkel, guargumival, állományjavítókkal, ízfokozókkal, finomított feldolgozott élelmiszerekkel. De ha jó a píár, és szép barna, meg tele van vágva lenmaggal meg egyéb akármilyen maggal...akkor kiválóan eladható.

Ha nem csomagolt áruról van szó, hanem pékségi termékről, akkor különösen pikáns a sztori, hiszen mese nincs, el kell hinnünk, amit mondanak...Már ha mondanak egyáltalán valamit. A Lidlnél is csak úgy tudtam meg tápértékadatokat, hogy megkerestem őket emailben, mire elküldték excelben a forgalmazott termékek adatait. Így legalább hivatalosan "be van vállalva"....de ha beállok az öreganyám lapátkeze pékségbe, és megkérdezem a kedves nénit, hogy tessék mondani, a rozscipónak hogy a kalóriája...???...és akkor ő azt mondja, hogy kedveském, száznyócvan per tizdeka...akkor két lehetőségem van: elhiszem, vagy nem. De tudni nem tudhatom, hiszen mondhat a néni akármit, úgysem lehet releváns. nem fogja írásban adni, cégbélyegzővel...

Ez még mindig lehetne akár oké is....de amikor azt olvasom, az egyik talán legfelkapottabb hazai péklánc "szakmai" rovatában, hogy egy szelet teljes kiőrlésű kenyérben nincs több 70 kalóriánál, amennyi egy almában is megvan...akkor azért felmegy bennem kicsit a pumpa. Például azért, mert egy szelet kenyér az lehet kicsi és nagy is. Az, hogy a kenyér teljes kiőrlésű, az csak pozitív irányba tolja el a kalóriaértéket. A magok jelenléte úgyszintén, a magas zsírtartalom miatt. Mégis megszórják magokkal, mert az ugye nagyon egészséges. Akárcsak a teljes kiőrlésű liszt. 

Persze, hogy egészséges, de messze van az alacsony kalóriától. Azért egészségesebb, mint a fehér, mert alacsonyabb a GI-je. Ez rendben is van. De ha valaki a kalóriát számolja, akkor a kenyérrel rosszul jár. Tökmindegy, hogy milyen tönkölykovászból van, meg hányféle maggal van televágva. Én ezt sokkal inkább píárnak meg marketingnek látom. Ha egy kenyér barna, meg magos, akkor egészséges. Ráadásul, ha még kicsi is, és drága, akkor tuti fogyunk tőle, de minimum  nem fogunk hízni.

Ez az egész tulajdonképpen azt szolgálja, ami ellen én például küzdenék....hogy az emberek elhiggyék, hogy a helyes életmód és az egészséges táplálkozás elérhető, ha fizetnek érte. A lelkiismeret le van tudva, hogy a 198 forintos olcsó fehérkenyér helyett megveszi az 390 forintos negyedkilós szuperbarna, szupermagos, szárított szójakivonatos verziót....És akkor onnantól kezdve juhé, egészségesen élek....hiszen áldoztam rá, nem is keveset...kérem szépen, sokat teszek az egészségemért!

Arról nem beszélve, hogy egy átlagos alma csutkátlanítva olyan 15 deka körül van max, ami testvérek között is mindössze 45 kalória. És nem hetven. Megjegyzem, az itt kapható legalacsonyabb kalóriatartalmú, előreszeletelt, teljes kiőrlésű kenyérnek egy szelete 88 kalória....ez inkább jelenti a dupláját, mint az ugyanannyit. De persze lehet így is nézni, na meg úgyis.

Ki-ki döntse el, mit lát meg a reklámokból...én továbbra is azt tanítom a srácaimnak, hogy ne higgyenek másnak, csak a szemüknek, a józan logikának, meg a számoknak. És egy terméknél az a minimum, hogy vállalják fel a megadott tápértékeket. Vagyis legyen rajta egy nyomorult cetli, vagy csomagolás, amelyen visszakövethető a gyártó, a forgalmazó és a feltüntett tápanyag értékek. Máskülönben értelmetlen az egész rendszer, csak bohóckodás az egész.... 

3 comments:

Anonymous said...

Így van. Nem veszünk meg olyan gyári élelmiszert, amire nincs ráírva a beltartalmi értéke.
Ha a piacon veszek sajtot a nénikétől, akkor mindig a kategória (pl trappista) legmagasabb fellelhető kalóriájával számolok. Mert érdekes módon a nénike trappistája kisüthető, nem lesz belőle takonyszerű izé. Kénytelen vagyok azt megvenni a grill sajthoz.
Kenyeret meg nincs mese, otthon kel sütni. Na lightos, az nem szokott lenni, cserébe brutál finom. Felszeletelve megy a mélyhűtőbe, és annyit veszek ki amennyi elfogy a gyerek uzsonnájához. Meg persze, ha én amúgyis csak 2-3 naponta ehetek egy szelettel, az igenis legyen teljes kiőrlésű, rozsos, csupamagos...ha már beáldozom azt a 200 kalóriát...:D

Anonymous said...

Megint lemaradt: üdv: Silverke

Alan said...

:) Jogos...ez is a kontrollált étrend érdeme: ha már bevállalom, akármiért nem vállalom be :)
Köszönöm a kommentet!