Wednesday 29 January 2014

Négy hét mérlege

Negyedik hét telt el az Újévből. A decemberi dínomdánom életstílus miatt felszedett kilókat nagyrészt sikerült ledolgozni...
9 kilót fogytam összesen ezalatt a négy hét alatt. Átlagosan 2250 kalóriát ettem naponta, és 2835 kalóriát égettem el extra mozgással, tehát átlagolva -555 volt a napi egyenlegem. (a BMR-t nem szoktam beleszámolni az egyenlegbe...) Durván négy óra szobabiciklizést jelent ez naponta, amit általában úgy oldok meg, hogy hajnali 5 és reggel fél 10 között a nagyját letekerem. Ha még van idő napközben, akkor felpattanok rá. Ha nem, nem. Ezek mellett napi három alkalommal kombinált villámedzést csinálok a fekvenyomópadon, és kis kézisúlyzókkal.

Gondolom ez kicsit több, mint amennyi ideális lenne...de betudom a lendületnek. Tény, hogy a 11 kilós decemberi súlygyarapodásom eléggé megviselt, és minél hamarabb meg akartam/akarok szabadulni ettől a többlettől, tehát nyilván ezért csináltam mindezt ekkora intenzitással.

A másik dolog, ami érdekes, hogy a 2250 kalória naponta amennyire soknak tűnik, annyira kevés. Lehetne több is, de ugye én törekszem az egészséges táplálkozásra, ami sokszor kalóriadúsabb, mintha műanyagot ennék. Mert pl a kókuszzsírban is van annyi kalória, mint a vajban, és az durván fele annyi, mint mondjuk egy margarinban. A sort lehetne folytatni, a lényeg, hogy egy jól kiegyensúlyozott étrendben meg tudnak szaladni a kalóriák, és erősnek kell lenni lelkileg, hogy az ember ne pánikoljon be.

Nem könnyű megoldani, hogy az étrend egyszerre legyen egészséges, változatos, laktató, és lehetőleg nem feldolgozott. Mert ha az ember mindig csak ugyanazt eszi, akkor baromi egyhangú lesz nagyon hamar. És ha egyhangú, akkor sokkal nehezebb ellenállni a kísértésnek. Ellenben, ha odafigyelünk arra, hogy legyen kis édesség is, legyen főtt étel is, legyen kenyér is, ne csak mindig gyümölcs, meg zöldség meg csirkemell....szóval akkor jobban ki tudjuk elégíteni az igényeket.

Összességében véve azt hiszem elégedett vagyok a Januárral, nagyjából ez volt a tervem. A továbbiakban is még a fogyást tervezem, de talán kicsit lassabb tempóban. Érdekes dolog ez, mert a súlytartás az én esetemben konkrétan nem létezik a szó egzakt értelmében...még mindig...vagy felfelé halad a súlyom, vagy le...LOL Végül is hozzáállás kérdése, hiszen ezt a folyamatot is lehet súlytartásként jellemezni, mert két végpont között van "megtartva" a súly...szóval magunkon múlik, minek nevezzük, de a lényeg, hogy a kontrollra szükség van továbbra is.



No comments: