Saturday 4 January 2014

Raciománia....vagy ratiorexia? LOL

Eljátszok néha a gondolattal, hogy mennyire jó és szép is lenne egy olyan világ, ahol nagyobb mértékben van racionalizálva minden, mint ebben a mostaniban. A fogyás-életmód váltás is tulajdonképpen egy racionizálódási folyamat. Aminek a során ésszerűen befolyásoljuk az addig ésszerűtlen táplálék bevitelt és/vagy mozgásgyakoriságot. Ilyen egyszerű lenne ez az egész...?

Az élet minden területén jó lenne több ésszerűség, nyilván. Kéne indítani egy ilyen mozgalmat, ami arra szólítaná fel az embereket, hogy éljenek ésszerűbben. Nyilván sokkal jobb lenne mindenkinek. Na jó, a többségnek mindenképpen. Mert azért ismerjük be, az nem normális dolog....nem ésszerű...hogy egy ember a jól végzett munkájáért mondjuk húszmillió dollárt kap, egy másik meg a szintén hasonlóképpen jól végzett munkájáért meg mondjuk húszezret. Márpedig adott esetben egy bolti eladó is ugyanolyan maradéktalanul végezheti el a munkáját, mint egy filmsztár vagy egy focista.

Persze, differenciálásra szükség van, de a mérték! Ugyanúgy, mint az étrendnél. Enni kell, az ételre szükség van, de a mérték....! Ésszerűsíteni kell azért, hogy a testképünk is ésszerű legyen. Sajnos az emberek hajlamosak átmeneti vakságot/süketséget produkálni, ha olyat látnak/hallanak, ami nem támasztja alá a kényelmes életüket. Annak idején mély nyomot hagyott bennem az egyik előadó, aki elmagyarázta, hogy egy befektetés alapvetően négyféle lehet: növekvő, biztonságos, jövedelmező és likvid. Ebből a négy feltételből soha sem teljesülhet mindegyik egyszerre. Ha egy befektetés biztonságos és likvid, akkor nem jövedelmez. Ha jövedelmez, likvid, és még növekszik is, akkor nem biztonságos. Amennyiben biztonságos, és növekszik, depláne ha még jövedelmez is....nos, akkor nem likvid. 

Ugyanez a helyzet áll fent általában a legtöbb területen. Pl. autóvásárlás. Ha olyat szeretnék, ami gazdaságosan üzemeltethető és megbízható, továbbá keveset futott és jó felszereltségű, akkor drága. Ha mégsem drága, de mondjuk jó felszereltségű, akkor pl. sokat futott. Ha olcsó is, keveset is futott, jó felszereltségű is, akkor nem gazdaságosan üzemeltethető. Szóval olyan, hogy olcsó is, gazdaságos is, megbízható is, jó felszereltségű is....na olyan nincs.

Több irányból írtam én már erről itt....tudom. De az élet ismétli önmagát. Mindig van egy olyan receptkönyv, hogy pl. "könnyen, gyorsan, olcsón, finomat!"...Ja persze...és még főzze is meg magát az étel...meg még nekem fizessenek. Az emberek sajnos hajlamosak arra, hogy elhiggyék az ilyesfajta szlogeneket, pedig nincsenek csodák.

Van viszont józan paraszti ész...meg ráció. Meg logika. Aztán még van olyan is, hogy türelem, hogy állhatatosság, hogy következetesség....stb.

No comments: