Saturday 28 March 2015

Könnyű okosság, nehéz döntések

A felszínen mindig az extrém ultra okos mondások vannak. Az ideális testsúlyhoz mi kell? Helyes táplálkozás, mértékletesség, testmozgás, stresszmentesség, pihenés, alvás, víz,...hú tényleg? És mi van a lényeggel? Oké, a víz egyértelmű, mindenki megihat napi két liter vizet, ez tényleg csak odafigyelés. A stresszmentesség-alvás-pihenés már más tészta, ahogy a helyes táplálkozás, vagy a mértékletesség is. Nem lehet csak úgy odavágni, hogy hát ez kell.

A legtöbb államrend jogrendszerében megfigyelhető szerintem, hogy tulajdonképpen egy ravaszul megfogalmazott törvénykönyv biztosít egy nagy kiterjedésű, pókhálószerű rendszert. Tele vannak a törvénykönyvek olyan kifejezésekkel, amiket akár egymásnak ellentmondóan is lehet értelmezni. Ki milyen jó szakember, ki hogy értelmezi a törvény betűjét....van aki a szálon marad, van, aki lezuhan, mert lukra fut. Valahogy én így látom ezt a témát is.

Helyes táplálkozás? Aha....mit is jelent? Fehér kenyér helyett barna? Margarin helyett vaj? Olaj helyett kókuszzsír? Kóla helyett gyümölcslé? Buza helyett zab? Csipsz helyett aszalt gyümölcs, ropi helyett olajos magok? Sorolhatnám sokáig.....első körben érdemes lenne azt megvizsgálni, hogy mi a helyes, és mi a helytelen? Mitől lesz valami egészséges, és mitől egészségtelen? Aztán tisztába kéne jönni, azzal, hogyha a helytelen ételt helyesre cseréljük, attól nem biztos, hogy súlyt vesztünk. Sőt.

Na és a mérték? "Mértékünk a vödör, úgy iszunk...."....gyerekkoromban hallottam valahol ezt valami mulatós-zenében.... Kinek mi a mérték? Egy pohár, egy tányér, egy tál, egy adag...? Mind-mind gumiszerűen alakítható fogalmak. A felhasználónak KELL eldöntenie, hogyan értelmezi.

És erről már keveset tudni. Hogy hogyan döntsünk? Okosat olvasni nem nehéz, de az ember full egyedül van, amikor egy adott helyzetben, akkor és ott kell eldöntenie, hogy akkor mi a mérték, és mi a jó? A döntéshez mi kell? Rengeteg információ, tapasztalat, és öntudatosság. Erő, elszántság, stb.blablabla....ismeri mindenki szöveget.

De hogyan? Az is egy sokszor hangoztatott közhely, hogy minden ember egyedi. Vagyis mást jelentenek mindenki számára ezek a fogalmak, hogy mérték, meg adag....meg még az is, hogy mi a jó, és mi a rossz. De hogyan fogjuk tudni, hogy nekünk egyedileg mi kell? Nos, az biztos, hogy nem az aktuális női magazinból, vagy egy internetes oldalból. Csakis a saját életünkből. A saját sikereinkből, kudarcainkból, álmainkból, terveinkből....csak ezekből tudunk motiváló pontokat alkotni magunknak. Hitelesen semmi másból nem. Szerintem. 

No comments: