Thursday 30 April 2015

Címtelenül....

Érdekes megfigyelni, hogy a világban hányféle trend van, már ami a szépség, mint fogalom, és az egészség, mint állapot irányba mutat. Van egyfelől a klasszikusnak mondható trend, miszerint csontsoványan lehet csak valaki szép, és kívánatos, és persze egészséges is. Van azonban ellenkező trend is, ami azt próbálja sugallni, hogy nem az anorexiába hajló megjelenés a nyerő, hanem igenis lehet szép valaki akkor is, ha túlsúlyos. 

Jellemzően itt a hölgyekről beszélünk...egyre több olyan kezdeményezést látni/hallani, ahol, duci hölgyek akár meztelenül is, büszkén vállalva a testüket, pózolnak, egy adott terméket reklámozva, például.

Tudjuk ugyebár, hogy a szépség igen relatív fogalom, ezen a blogon, én magam is kiveséztem már nem egyszer, hogy igazából milyen sokféle irányból lehet megközelíteni a dolgot. Általában én úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg valakit nem korlátoz az életében a túlsúlya, illetve nincsenek egészségügyi problémái abból kifolyólag, addig marad a saját esztétikai besorolása, azaz ő maga jogosult eldönteni, hogy rendben van-e vagy sem.

Nem nehéz megállapítani, hogy ezzel a döntéssel sokan állnak hadilábon. Ha kimegyünk az utcára, bőven lehet látni olyan embereket, akikről messziről lerí, hogy bizony nem jól döntöttek. Sajnos sok olyan fiatalt látni, akiken látszik, hogy -finoman szólva is- az egészségügyi kockázat határvonalán túl súlyfelesleget cipelnek magukon, és láthatóan nemhogy nem zavarja őket, de egyenesen büszkék a testükre...jó, persze, nem látni bele a gondolataikba, de akkor úgy fogalmazok, hogy az öltözködésük arra enged következtetni, hogy nem gondolják, hogy rejtegetni kéne azokat a hurkákat. Ugyanakkor ismerek nagyon sok olyan embert, aki azért nem öltözködik merészebben/lengébben, mert meg van győződve arról, hogy kövér és csúnya, holott egyáltalán nem így van.

Szóval könnyű azt mondani, el lehet dönteni, hogy esztétikailag rendben vagyunk-e  vagy sem....de valójában szerintem egyáltalán nem az. Ha a BMI-ből indulunk ki, az sajnos nem ad túl sok teret, és ugyebár sokan a mozgással-edzéssel akarnak javítani a kinézetükön, ami viszont a BMI számolásnál eléggé eltolhatja a mutatókat. Az izmosodás és a hájasodás egyaránt tömegnövelést eredményez, ami a mérlegen többletsúlyt mutat. Továbbá az izom legtöbbször nem a háj helyett keletkezik, hanem pluszban kerül fel a testre, mondjuk a zsírréteg alá.

Persze ha mindenkinek módja és lehetősége lenne saját személyi edzőt és dietetikust foglalkoztatni, akkor "csak" be kéne tartani az általuk előirányzott étrendet és edzéstervet. Azonban sajnos a legtöbbünknek erre nincs lehetősége, így marad az agyalás, a próbálkozás, az ötletelés....a sok edzés, az "odafi
gyelős" étkezés....és jó esetben nem lövünk mellé.

Rosszabb esetben mellélövünk, ami nem jó, mert elveheti a kedvet az egésztől. Márpedig a végső cél éppen hogy nem a fogyás, vagy az izomnövelés kell, hogy legyen, hanem egy olyan életmód kialakítása, ami optimális testképet, optimális fittséget, és kivitelezhető életvitelt eredményez. Ehhez viszont folyamatos kontroll kell, kitartás, és persze türelem. Meg kísérletező kedv. Meg idő, meg pénz, meg energia.....meg még ilyen apróságok :)

No comments: