Wednesday 4 January 2017

Alapfogalmak

Fontos, hogy mindig tisztában legyünk az alapfogalmakkal. Mai hír, hogy a Vatikánban nyílt egy gyorsétterem, és hát abban a házban, ahol több bíboros is lakik, és hát az egyház rosszallja a dolgot, mert "egészségtelenek a termékei" a cégnek. De azért kiadták azért a gyönge 30ezer eurós havi bérleti díjért, amit senki más nem volt hajlandó kifizetni.

Namost akkor tegyük tisztába: a gyorsétterem azt kínálja, hogy valaki a negyedórás ebédszünetében beszédül, akkor 15 perc alatt megkapja a kajáját, és meg is eszi. 15 perc alatt meleg ételt ehet, teli energiával. Bónusz, hogy finom is. Ez a gyorsétterem alapja, ami a nevében is benne van. Hogy a termékei egészségtelenek? És tessék mondani a Vatikánban lehet valahol csokoládét kapni? Vagy cigarettát? Azok nem egészségtelenek? Micsoda álszentség....

A társadalom ma már szinte mindenhol a piacgazdaságra épül, ami azt jelenti, hogy akkor tud fent maradni valaki, ha piacképes, eladható terméket forgalmaz. Egy ételnél mi az eladhatóság legfőbb szempontja? Az, hogy egészséges legyen? Persze hogy nem. Az, hogy finom legyen. Mert az emberek akkor mennek oda enni, ha ízlik nekik az étel. Lehet-e akkor követ vetni a gyorsétteremre, ha pénzt, fáradtságot nem kímélve igyekszik minél finomabb termékeket forgalmazni? Igen, monosodium glutamát, igen, finomított CH. Mellette szigorúan ellenőrzött olajhőmérséklet, higiénia, és sorolhatnám tovább. Az eredmény: mindig ugyanolyan minőségű, ízű, alapvetően finom étel. Mi a gond?

A gond akkor van, ha egy olyan cég termékei nem egészségesek, akinek a fő profilja éppen az, hogy egészséges ételeket kínál. De a gyorsétteremnél erről szó sincs. Ha betiltatnánk ezeket, csak azért, hogy ne eshessünk kísértésbe, hogy beszédülünk a fogyókúra közepén, és besajtburgerezünk, az egyfelől nem lenne fair azokkal az amberekkel, akik nem diétáznak, másfelől a saját gyengeségünket erősítenénk vele.

A másik mai hír, hogy az angol közegészségügyi szolgálat szerint a gyerekek túl sok cukrot fogyasztanak, a napi ajánlott mennyiségnek több mint a felét még iskolába menet előtt elfogyasztják. Engem az akasztott meg, hogy mi az, hogy napi ajánlott mennyiség? Cukorból? A 4-10 éves gyerekek a cikk szerint kétszer annyi cukrot fogyasztanak, mint amennyit kellene. Nos, én máshogy gondolom. A testnek energiára, kalóriákra van szüksége, nem finomított cukorra. Én azt gondolom egyáltalán nem kellene finomított cukrot fogyasztania a gyerekeknek. A sok elfogyasztott cukortól egyre kevésbé vagyunk képesek az alapanyagok édes ízét megérezni. Sokan azt sem tudják, hogy a sárgarépa vagy a zöldborsó önmagában is édes. Mert nem érzik annak, annyira hozzá van szokva a szervezetük a sok mesterségesen finomított cukorhoz.

Szóval az alapfogalmakat magunknak kell meghatározni, mert mások nem biztos hogy ugyanúgy gondolkodniak, mint mi.

No comments: