Wednesday 16 August 2017

MIért nehéz

Visszatérő téma, hogy miért olyan nehéz egy életmódváltás. Egy kimutatás szerint a magyarok 84 százaléka diétázik folyamatosan. Ebből talán nem túl merész arra következtetni, hogy a szándék ott van az emberekben, tehát nem arról van szó, hogy kishazánk túlsúlyos polgárai jól érzik magukat a bőrükben és köszönik, nem akarnak változtatni. Biztosan vannak ilyenek is, de a többség változtatni akar.

Mi állhat a változás útjába tehát? A szándék nagyon fontos, mondhatni a legfontosabb. De önmagában kevés. Ha elégedetlenek vagyunk a jelenlegi helyzettel, akkor könnyű meglátni, hogy az eddigi életmód, az eddigi étkezési és mozgási szokások, az eddigi munkabeosztás, az eddigi rutin...egyszóval az egész eddigi életünk folyása vezetett ide, ahol vagyunk. Világos tehát, hogy ha változást akarunk a testképünkben, az egészsgünkben, a fittségünkben, stb....akkor fel kell hagyni az eddigiekkel.

Igenám, de nem véletlenül alakul mindenkinek az élete olyanná, amilyen. A körülmények, a történések, az állapotok, a lehetőségek lökdösik az embert tovább. Próbáljuk irányítani, próbálunk beleszólni, ellenállni....de hol sikerül, hol nem. Egy vonatot nem könnyű letéríteni úgy a sínekről, hogy ne boruljon fel a szerelvény. Hirtelen lelökni nem lehet, meg persze ledumálni sem. Kell egy terv, kellenek eszközök, mint fék, váltó, kell kompatibilitás a rendszerhez, hogy ne ütközzünk össze más vonatokkal, és így tovább.

Ugyanígy az életmódváltás sem megy egyik pillanatról a másikra. Nem könnyű változtatni az évek, évtizedek nem véletlenül kialakult rutinján. Kevés embernek áll rendelkezésre korlátlan mértékben az idő, a pénz, a lehetőségek. De ha így van, önmagában persze az is kevés. Összmunkára van szükség. Nem kell a világ ideje, pénze, de valamennyi mindkettőből kelleni fog. Nem kell a világ legújabb, legdrágább kondigépparkja, ahogy nem kellenek feltétlenül a legmenőbb extra élelmiszerek sem.
Az életmódváltás komoly dolog, ami hosszú folyamat, nem lehet elkapkodni. Lehet nagy elánnal, elszántan nekivágni, de okosan át kell gondolni, hogy hol és hogyan térhetünk le az eddigi útról. Hogy hol és hogy zökkentsük ki a szerelvényünket a kötött pályáról.

No comments: